Zoo Bojnice: Stádo antilop sa rozrástlo o ďalšie mláďa

4.7.2024
Zoo Bojnice: Stádo antilop sa rozrástlo o ďalšie mláďa

Stádo dikdika Kirkovho v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach sa  rozrástlo o ďalšie mláďa. Samička dostala meno Subira, narodila sa matke  Sable, pre ktorú je to už jej druhé mláďa. Subire i matke sa darí  dobre. Informovala o tom zoo na svojom webe.

Bojnická zoo sa chovu tejto antilopy venuje od roku 2005. Dikdik Kirkov  patrí medzi najmenšie antilopy na svete, spadá do podčeľade  antilopkorodých. Dosahuje výšku v kohútiku do 50 centimetrov a váži  maximálne sedem kilogramov.

Malý druh antilopy dostal svoj druhový názov na počesť škótskeho  bádateľa a prírodovedca Johna Kirka, ktorý pôsobil aj ako guvernér na  ostrove Zanzibar. Domorodý názov antilopy je digi-digi. Výstižne  charakterizuje varovné zvuky, ktorými sa dikdik ozýva pri náhlom  vyrušení.

Pôvodným domovom antilopy dikdika Kirkovho je Tanzánia, Keňa a Namíbia.  Dikdiky žijú v pároch alebo v troj- až štvorčlenných skupinkách s jedným  samcom. Samec sa počas párenia o svoju partnerku dôkladne stará a  svojich sokov od nej odháňa. V ľudskej opatere sa tieto antilopy  dožívajú 14 rokov. V súčasnosti ich chová približne 40 európskych  zoologických záhrad.

Ďalšie správy