Zomrel významný slovenský ornitológ z Prievidze Vladimír Slobodník

13.10.2024
Zomrel významný slovenský ornitológ z Prievidze Vladimír Slobodník

Zomrel významný slovenský ornitológ Vladimír Slobodník. „Aj vďaka nemu dodnes existujú vzácne Košské mokrade, ktoré sú na  Hornom Ponitrí domovom mnohých vzácnych vodných druhov vtáctva,“ uviedla  organizácia SOS/BirdLife Slovensko. Ornitológ RNDr. Vladimír Slobodník, CSc. Mal 70 rokov

Len pred pár dňami sa uskutočnili európske dni vtáctva určená pre  všetkých so záujmom o spoznávanie vtáctva. Medzi najaktívnejších  ornitológov, ktorým najviac záležalo na tom, aby sa šírilo povedomie o  tom, aké je vtáctvo úžasné a ako je dôležité ho chrániť, patril Vladimír  Slobodník.

Pod jeho vedením nikdy nechýbali na európske alebo svetové dni  vtáctva akcie v okolí Prievidze na Košských mokradiach. Organizoval  nespočetné množstvo prednášok pre školy, s návštevníkmi ZOO v  Bojniciach, kde istý čas pracoval, veľmi aktívne šíril poznatky o  vtáctve aj prostredníctvom médií. Nemenej aktívny bol aj v ochrane  prírody a biotopov vtáctva.

Aj vďaka Vladimírovi Slobodníkovi dodnes existujú vzácne Košské  mokrade, ktoré sú na Hornom Ponitrí domovom mnohých vzácnych vodných  druhov vtáctva. Ako zoológ pracujúci na  správe CHKO Ponitrie v rokoch1993 až 2019 prispel k ochrane množstva  hniezdísk vtáctva. Mnohé publikácie, ktoré vydal, a ku ktorých vydaniu  prispel, budú podkladom pre ochranu prírody ešte dlhé roky. Spomenieme  napríklad Mokrade – Príručka pre inventarizáciu, ochranu a starostlivosť  o mokrade, Mokrade Slovenskej republiky, kde boli v spolupráci s Dr.  Kadlečíkom publikované výsledky mapovania mokradí, či viaceré kapitoly v  Atlase vtáctva Slovenska. Uviesť by sa dali aj mnohé ďalšie publikácie,  ide veru o bezmála 150 odborných príspevkov a desiatky inventarizačných  a hodnotiacich správ.

Nakoniec, no o to dôležitejšie je, že Vladimír Slobodník nerealizoval  výskum a aktivity pre ochranu prírody len samostatne, ale snažil sa  posúvať celú ornitológiu na Slovensku dopredu a v rámci svojich možností  tomu pomáhal ako sa dalo. Od roku 2001 bol vedúcim Krúžkovacej centrály  SOS/BirdLife Slovensko (v skromných a stiesnených podmienkach jeho  panelákového bytu, keďže v tom čase štát podobné aktivity nijak  nepodporoval, tak ich zabezpečenie záviselo práve od Vladovho  zanietenia), koordinoval sčítanie vodného vtáctva na Hornom Ponitrí a  zapájal sa do činnosti viacerých odborných spoločností (Slovenská  zoologická spoločnosť, Česká společnost ornitologická, Moravské  ornitologické sdružení) a bol členom výboru viacerých organizácií a  komisií (SZOPK, SOS/BirdLife Slovensko, Ramsarský výbor pri MŽP SR).

Vladimír Slobodník bol autorom a spoluautorom odborných publikácií  o mokradiach, viacerých kapitol v Atlase vtáctva Slovenska a ďalších  takmer 150 odborných príspevkov. V rokoch 1993 až 2019 pracoval ako  zoológ na Správe Chránenej krajinnej oblasti Ponitrie, od roku 2001 bol  vedúcim Krúžkovacej centrály SOS/BirdLife Slovensko.

Ďalšie správy