V Zoo Bojnice uspali jaguára Dianu, do zoo prišla z nelegálneho chovu

4.9.2024
V Zoo Bojnice uspali jaguára Dianu, do zoo prišla z nelegálneho chovu
Bojnice Zoo Bojnice

Národná zoologická záhrada Bojnice uspala v utorok (3. 9.) jaguára  amerického. Samici Diane sa rapídne zhoršil zdravotný stav. Do Bojníc  prišla z nelegálneho chovu. Zoo o tom v stredu informovala na svojom  webe.

"Diana sa narodila v roku 2000. Do Bojníc prišla v roku 2006 z  nelegálneho chovu. Pôvodný majiteľ jej dal operačne odstrániť pazúry, čo  nám znemožnilo spojiť Dianu s partnerom. Pazúry sú totiž významnou  súčasťou komunikácie. Jej príbeh sa stal však upozornením na problémy  nelegálnych chovov," uviedla zoo.

Vo voľnej prírode sa jaguár americký dožíva 11 až 12 rokov, v ľudskej starostlivosti to môže byť aj 20. "Diana  mala 24 rokov. Veľmi dlho sa tešila dobrej kondícii. V poslednom období  však bol badateľný jej vyšší vek, pribúdali zdravotné komplikácie. V  utorok sa jej zdravotný stav rapídne zhoršil. Po obhliadke veterinárnym  lekárom sme preto pristúpili k neľahkému rozhodnutiu a Dianu sme  uspali," priblížila zoo.

Zoo Bojnice na sociálnej sieti napísala:

🖤ZBOHOM, DIANA▪️Včera (3. 9.) v popoludňajších hodinách nás opustila dlhoročná obyvateľka našej zoo jaguár americký - Diana.▪️Diana sa narodila v roku 2000. Do Bojníc prišla v roku 2006 z nelegálneho chovu.  Pôvodný majiteľ jej dal operačne odstrániť pazúry, čo nám znemožnilo spojiť Dianu s partnerom. Pazúry sú totiž významnou súčasťou komunikácie. Jej príbeh sa stal však upozornením na problémy nelegálnych chovov.▪️Diana mala výbornú miernu povahu. Ošetrovateľky s úsmevom hovorili, že dokázala očariť aj svojich "susedov".▪️Vo voľnej prírode sa jaguár americký dožíva 11 až 12 rokov, v ľudskej starostlivosti to môže byť aj 20. Diana mala 24 rokov. Veľmi dlho sa tešila dobrej kondícii. V poslednom období však bol badateľný jej vyšší vek, pribúdali zdravotné komplikácie.▪️Včera sa jej zdravotný stav rapídne zhoršil. Po obhliadke veterinárnym lekárom sme preto pristúpili k neľahkému rozhodnutiu a Dianu sme uspali.▪️Poďakovanie patrí najmä ošetrovateľkám. Aj vďaka ich starostlivosti sa Diana dožila takého vysokého veku.

Ďalšie správy