Trenčiansky kraj bude o nemocniciach rokovať v októbri

17.10.2024
Trenčiansky kraj bude o nemocniciach rokovať v októbri

Do určeného termínu (15. 10.) prejavili záujem o vstup do rokovaní o  prevzatí krajských nemocníc mesto Považská Bystrica v prípade Nemocnice s  poliklinikou (NsP) Považská Bystrica, v prípade NsP Myjava prejavili  záujem mesto Myjava a Združenie miest a obcí myjavského regiónu. Žiadna z  oslovených samospráv zo spádovej oblasti bojnickej nemocnice o ňu  záujem neprejavila. TASR o tom informovala hovorkyňa Trenčianskeho  samosprávneho kraja (TSK) Lenka Kukučková.

V októbri sú naplánované rokovania so samosprávami, ktoré o nemocnice  prejavili záujem. Zároveň stále prebiehajú aj predbežné trhové  konzultácie so spoločnosťou Agel, ktorá na základe verejnej výzvy  prejavila predbežný záujem o prevádzkovanie krajských nemocníc.

"Cieľom konzultácií je výlučne spoznať stanovisko relevantných  subjektov na trhu poskytovania zdravotnej starostlivosti k možnostiam  zabezpečenia zdravotnej starostlivosti do budúcnosti. Z týchto poznatkov  bude župa čerpať pri určení ďalšieho postupu, ktorý predstaví poslancom  krajského zastupiteľstva. V prípade spoločností, ktoré predbežne  prejavili, prípadne prejavia záujem o župné nemocnice, sa bavíme výlučne  o prenájme," doplnila Kukučková.

Na májovom zasadnutí požiadali krajskí poslanci predsedu TSK o hľadanie  optimálneho modelu fungovania nemocníc tak, aby bola garantovaná ich  trvalá udržateľnosť a dostupnosť v potrebnom rozsahu pri zabezpečení ich  ekonomickej efektívnosti. S ohľadom na požiadavku trvalej udržateľnosti  a dostupnosti zdravotnej starostlivosti bude TSK konať.

Z troch krajských nemocníc dosahuje zisk iba NsP Myjava. NsP Považská  Bystrica sa aj po oddlžení vo výške 44 miliónov eur od roku 2018 naďalej  zadlžuje. Kumulovaný dlh do konca minulého roka presiahol 13 miliónov  eur a hospodársky výsledok za rok 2023 predstavuje stratu 1,87 milióna  eur. NsP Prievidza mala napriek takmer 50-miliónovému oddlženiu ku koncu  minulého roka záväzky vo výške viac ako 22,5 milióna eur. Minulý rok  skončila nemocnica v strate vo výške 6,2 milióna eur.

Ďalšie správy