SND dnes odpremiéruje Janáčkovu operu Příhody lišky Bystroušky. Stojí za ňou režisérka prievidžanka Sláva Daubnerová

21.9.2024
SND dnes odpremiéruje Janáčkovu operu Příhody lišky Bystroušky. Stojí za ňou režisérka prievidžanka Sláva Daubnerová

Je to prvá premiéra tejto sezóny v SND, zároveň zriedkavá príležitosť  vidieť pokope niekoľko výrazných umelcov strednej generácie opäť na  Slovensku.

Režisérka Sláva Daubnerová, dirigent Juraj Valčuha, speváčky Adriana  Kučerová a Jana Kurucová totiž väčšinu roka pracujú v zahraničí.

Teraz spoločne, v medzinárodnom tíme s umelcami z Česka a Nemecka, pripravili špeciálny projekt v Bratislave. Janáčkovu operu Příhody lišky Bystroušky.

Odpoveď na otázku, prečo práve teraz tento skladateľ a prečo práve  toto dielo, by sa dala vybaviť jednoduchou odpoveďou. Rok 2024 bol  vyhlásený za rok českej hudby, v lete bolo 170. výročie Janáčkovho  narodenia a v novembri bude presne sto rokov od premiéry tejto opery.

Tieto motívy boli však v SND len úplne základným dramaturgickým východiskom.

Kedy a ako to vzniklo

„Pre mňa veľa znamená, že v opere debutujem po prvýkrát doma a po  dlhšom čase aj opäť na Slovensku. Naposledy som vytvorila Masterpiece  v rámci nezávislej scény,“ hovorí Sláva Daubnerová. V SND sa doteraz  predstavila iba raz, v roku 2017, keď na objednávku činohry pripravila  inscenáciu Spievajúci dom, kde napísala scenár, postarala sa o scénografiu aj o réžiu.

Už vtedy bola známa ako tvorkyňa z nezávislej scény, ktorá začala  pravidelne spolupracovať s veľkými divadlami a na operných projektoch. 

Leoša Janáčka na napísanie opery inšpiroval novinový seriál o  dobrodružstvách líšky Bystroušky. Toto poetické dielo je vyznaním  skladateľovej lásky k prírode a oslavou života. Janáčkova hudba je  fascinujúcou symbiózou vokálneho a orchestrálneho zvuku, humorná,  romantická, nostalgická i drsná. Milan Kundera nazval Janáčkovu operu  „drásavou idylou“.

Revírnik chytí líšku a zatvorí ju na dvore hájovne. Líške Bystrouške  sa podarí ujsť späť do lesa, kde sa zoznámi s lišiakom Zlatohřbítkom a  majú spolu malé líštičky. Bystroušku však napokon v lese zastrelia. Po  čase Revírnik stretne malú Bystroušku, ktorá vyzerá rovnako ako mama.  Ako hovorí Kundera: „Zvierací a ľudský svet spája rovnaká existenciálna  téma: čas, ktorý odchádza, staroba, ktorá je cieľom všetkých ciest.“ 

Text: SND.sk, Denník N

Ďalšie správy