Robert Fico dnes slávnostne otvoril Strednú odbornú školu v Handlovej

6.9.2024
Robert Fico dnes slávnostne otvoril Strednú odbornú školu v Handlovej

"Mám traumu, ale nie z atentátu, ale z opozície a niektorých  médií. Vytvárajú atmosféru, ktorá môže viesť k zopakovaniu podobného  príbehu," povedal premiér s tým, že na brífingu má v pláne informovať verejnosť o ďalšom postupe riešenia atentátu. 

Premiér prišiel do regiónu kvôli tomu, že je tam veľká schopnosť absorbovať zdroje zo zahraničia. 

Ďalšie  výjazdové rokovanie vlády má byť v Bratislave, 7. októbra bude spoločná  vláda s Ukrajinou a ďalší výjazd bude smerovať na stredné Slovensko.  

"Ja som sem neprišiel kvôli spomienkam, ale na štandardný pracovný výjazd," povedal premiér a teší sa, že je tu dobrá atmosféra.

Neskôr navštívi výrobný závod na chov sladkovodných rýb AGRO Rybia  farma, ktorý vznikol v rámci transformácie uhoľného regiónu a zamestnáva  bývalých baníkov.

Chcem veľmi jasne povedať, že som si do Handlovej neprišiel lízať rany,“ povedal Robert Fico na úvod tlačovej konferencie v Handlovej. Premiér zdôraznil, že do mesta prišiel na kontrolnú návštevu a bude hovoriť s predstaviteľmi samosprávy a Hornonitrianskych baní o rozvoji regiónu.

„Bol by som rád, keby tak bola moja návšteva vnímaná,“ dodal.

Premiér avizoval, že ministerke hospodárstva Denise Sakovej (Hlas) a ministrovi životného prostredia Tomášovi Tarabovi (SNS) dá za úlohu priniesť nový návrh zákona o geotermálnych vodách a vrtoch.

K atentátu Fico dodal, že sa ešte bude musieť stretnúť so znalcom, ktorý vypracuje posudok o rozsahu zranení, ktoré pri útoku utrpel.

Novinárske otázky o atentáte

Robert Fico na brífingu v Handlovej odpovedal na otázku novinárov k atentátu z 15. mája.

"Ja som si neprišiel lízať do Handlovej žiadne rany a bol by som rád, keby moja návšteva bola tak vnímaná," povedal premiér.

"Som predseda vlády SR a musím absolvovať mnohé kontrolné  návštevy, ktorých cieľom je zhodnotiť, ako sa plnia rôzne rozhodnutia,  ktoré vláda prijíma," pokračoval ďalej. 

Útočník, ktorý 15. mája v Handlovej začal strieľať na premiéra, Fica nezaujíma a dávno mu odpustil. "Mňa ten človek nezaujíma, on bol iba nástrojom v rukách niekoho iného," povedal. 

Nevykoná žiadne právne úkony a nebude požadovať ani žiadne škody. "On si to hlavne v hlave musí sám dať dokopy, či mu to stálo za to," dodal. 

Premiér tvrdí, že nenávisť bola systematicky šírená a nemá dôvod si "vybavovať účty s takým človekom".

Opozícia podľa Fica chcela, aby sa zaoberali ochrankou - či zlyhala, alebo nie, čo nevníma ako hlavný problém.

"Tu je iný problém. Niekto z dôvodu politickej nenávisti chcel zavraždiť predsedu vlády SR," povedal premiér s tým, že nejde o jeho osobu, ale o funkciu. 

Vraj si mysleli, že to premiér vzdá

Prízvukoval, že "opozícia sa tvári, že sa nič nestalo".

"Musím  opozícii pripomenúť, nech si spomenú na stretnutia, ktoré mali niekoľko  dní po atentáte, kde si mysleli, že to nezvládnem zdravotne, alebo  odídem zo strachu, lebo sa budem báť ďalej vykonávať prácu. Je to niečo,  čo sa stalo, ale určite nebudem súhlasiť s tým, že sa budeme baviť o  tom, či ochranca zlyhal, alebo nie," vysvetlil premiér.

Premiéra čaká procesný úkon, keď sa bude musieť stretnúť so znalcom, ktorý vypracuje posudok o rozsahu zranení, ktoré utrpel.

"Chcel som sa rýchlo vrátiť naspäť, som predseda vlády a mám povinnosti voči krajine," povedal.

Pri znaleckom posudku podľa premiéra nie je čo dokazovať.

Správu budeme aktualizovať

Atentát na premiéra

15. mája vládni predstavitelia boli na  regionálnom výjazdovom rokovaní. Navštívili Handlovú a venovali sa  jadrovej energetike a regionálnym témam.

Premiér Robert Fico sa po  skončení rokovania rozhodol pristúpiť k skupinke ľudí pred domom  kultúry a pozdraviť ich. 71-ročný dôchodca na neho päťkrát vystrelil.  Štyri rany zasiahli z bezprostrednej blízkosti.

Atentátnika  okamžite spacifikovali. Postreleného premiéra odtiahli do vládnej  limuzíny, ktorá ho odviezla do nemocnice v Handlovej. Neskôr ho letecky  previezli do Roosveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Pobyt v nemocnici

Robert  Fico strávil v nemocnici 16 dní, absolvoval dve operácie. Spolu s  liečbou sa začalo aj vyšetrovanie. Najskôr bola streľba kvalifikovaná  ako úkladná vražda v štádiu pokusu, za čo hrozí 25 rokov väzenia alebo  doživotie. V júli prekvalifikovali čin ako obzvlášť závažný zločin  teroristického útoku.

Vyšetrovanie pokusu o atentát na premiéra Fica sa blíži ku koncu a strelcovi hrozí doživotie.

Ďalšie správy