Rekvalifikácie absolvuje viac bývalých baníkov v Trenčianskom kraji

2.7.2024
Rekvalifikácie absolvuje viac bývalých baníkov v Trenčianskom kraji

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) navýšil rozpočet na projekt  rekvalifikácií bývalých zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza  (HBP) a Slovenských elektrární (SE), ktorí prišli v dôsledku ukončenia  ťažby uhlia o zamestnanie. Zmenu si vyžiadalo navýšenie počtu účastníkov  zo strany baní a naopak, do projektu sa zapojilo menej zamestnancov SE.  Úpravu rozpočtu schválili krajskí poslanci na svojom rokovaní v  pondelok (1. 7.).

Národný projekt Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra II.  pomáha zamestnancom uplatniť sa na trhu práce po tom, čo prišli o  zamestnanie. "Pôvodne sa do projektu malo zapojiť spolu 620  zamestnancov za HBP a 80 za SE. Vzhľadom na zmeny v záujme a nárast  záujmu zo strany zamestnancov HBP bol finálny počet účastníkov zvýšený  na 800 a úmerne k tomu bol zvýšený aj celkový rozpočet národného  projektu," uviedla vedúca odboru regionálneho rozvoja Úradu TSK Martina Lamačková.

O navýšenie rozpočtu požiadala krajská samospráva sprostredkovateľský  orgán, ktorým je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.  Celkový rozpočet projektu sa navýšil o viac ako dva milióny eur na  14.410.388,37 eura. Pre TSK to bude po novom 2.219.811,10 eura, HBP  11.158.554,24 eura a SE 1.032.023,03 eura. V nadväznosti na navýšenie  rozpočtu stúplo i spolufinancovanie zo strany kraja o približne 9400  eur.

"Zvýšenie rozpočtu TSK sa týka zvýšenia počtu účastníkov, ktorým sa  preplácajú výdavky na kurzy a kraj sa na nich podieľa spolufinancovaním  vo výške osem percent, ako i výdavkov spojených s administráciou  projektu, teda nákladov na projektový tím na Úrade TSK," konkretizovala Lamačková.

Do projektu rekvalifikácií je podľa nej aktuálne zapojených viac ako 720  účastníkov s tým, že od pondelka do neho nastúpili ďalší účastníci, ich  počet sa navýši aj od 1. augusta. "Keďže projekt musí byť ukončený do 31. decembra tohto roka, už neočakávame ďalší nárast. Celkovo pôjde o 750 účastníkov," dodala.

Ďalšie správy