Prečo nepodceňovať pravidelný servis bicykla?

24.7.2024
Prečo nepodceňovať pravidelný servis bicykla?

Nezáleží na tom, či ste vášnivý cyklista alebo len jeho rekreačný užívateľ, pravidelná návšteva servisu by mala byť automatickou súčasťou starostlivosti o váš bicykel. A je úplne jedno, aký typ bicykla vlastníte. Každý jeden bicykel totiž potrebuje pravidelný servis a údržbu. Vďaka správnej starostlivosti dokážete nielen predĺžiť životnosť bicykla, ale aj zaručiť bezpečie a komfort z jazdy počas celej doby používania.

Aký význam má pravidelný servis bicykla?

V prvom rade ide o funkčnosť bicykla a samozrejme aj o jeho bezpečnosť. Pokiaľ nezanedbávame pravidelný servis, môžeme predísť mnohým problémom a rizikám ako sú napríklad:

vyšúchanie brzdových platničiek – nebezpečenstvo úrazu v dôsledku nefunkčnosti bŕzd

nesprávny tlak v kolesách – zvýšené riziko defektu

nedostatočné dotiahnutie skrutiek – riziko úrazu

Uveďme si jednoduchý príklad. Pravidelne servisovaná, vyčistená a premazávaná reťaz bicykla má preukázateľne dlhšiu životnosť ako taká, ktorá neprešla žiadnou údržbou a bola opakovane vystavovaná nepriaznivým podmienkam.

Dobrým príkladom zanedbania servisu je aj opotrebovanie brzdových platničiek. Ak včas nevymeníte už opotrebované brzdové platničky, efektivita brzdenia bude výrazne nižšia a výsledkom môže byť nepríjemný pád alebo nebezpečenstvo vážneho úrazu.

Vďaka pravidelnému servisu sa zároveň vyhnete finančne nákladným a zložitým opravám spôsobeným práve zanedbanou starostlivosťou.

Čo je potrebné skontrolovať pred každou jazdou?

  1. Kolesá – ak sa vám zdá, že je po manuálnom stlačení jedno z kolies (alebo obe) mäkšie, dofúkajte ich.
  2. Brzdy – postavte sa vedľa bicykla a stlačte obe brzdové páčky, aby ste zistili, či brzdy správne fungujú.
  3. Skrutky – dôkladne si bicykel prezrite. Ak sa vám na pohľad zdá, že je niektorá skrutka povolená, dotiahnite ju.
  4. Svetlá – skontrolujte, či svietia všetky svetlá.

Kedy stačí domáci servis a kedy je už vhodné využiť služby profesionálneho servisu?

Domáci servis

Najzákladnejší servis, ktorý bez problémov zvládnete urobiť aj doma, je umytie bicykla. Ak máte prístup k hadici s vodou, umyte bicykel vodou a čistiacim prostriedkom určeným pre bicykle. Odstráňte nečistoty z reťaze, najlepšie s použitím odmasťovača na reťaze.

Bicykel nechajte vyschnúť, namažte reťaz a pruženie. Na záver bicykel pretrite ochranným prostriedkom.

Ak nemáte prístup k hadici s vodou, bicykel poutierajte len od prachu a vyčistite a namažte reťaz.

Pri domácom servise dokážete dotiahnuť aj povolené skrutky, či už na riadidlách, ráme alebo brzdových páčkach. Nevynechajte kontrolu a fúkanie kolies.

Ak ste zručnejší, výmena duše by tiež nemal byť problém. Na výmenu duše je dobré si zaobstarať páky na plášte. Väčšina pák je plastových, vďaka čomu si nepoškriabete ráfik a neprederavíte počas nahadzovania plášťa novú dušu.

Profesionálny servis

Ak máte pocit, že bicykel správne nebrzdí, predné alebo zadné tlmenie netlmí, ako by malo, prípadne máte krivé koleso, je načase zobrať bicykel do profi servisu.

Aj v prípadoch, kedy nedokážete závadu na bicykli opraviť svojpomocne alebo neviete identifikovať možný pôvod problémumali by ste sa bezodkladne vybrať do servisu. V niektorých prípadoch je už naozaj lepšie zveriť bicykel do rúk profesionálom. Ušetríte si čas, peniaze a často aj nervy.

 

Profesionálne servisy disponujú špičkovým náradím a častokrát majú dlhoročné skúsenosti. Aj keď si možno spočiatku trúfate na výmenu brzdových platničiek v domácom prostredí, neviete len celkom ako na to, zájdite si do servisu a nechajte to radšej na odborníkov. Kvalita prevedenej práce vás presvedčí, že išlo o správne rozhodnutie.

Ako často servisovať bicykel?

O základnom servise na doma sme si už povedali. Vyššie vymenované kroky je ideálne robiť po každom použití, obzvlášť ak zvyknete jazdiť v teréne alebo je nepriaznivé počasie - blato, dážď, prípadne veľa prachu.

Ak sa bavíme o jazdení v meste, bicykel stačí skontrolovať aspoň raz za dva týždne. Samozrejme, záleží aj na frekvencii používania.

Do profesionálneho servisu, pokiaľ počas sezóny všetko funguje bezchybne, je vhodné prísť dvakrát za rok - pred sezónou a po sezóne. Pre väčšinu z nás to znamená: predtým, ako bicykel vytiahnete po zime z garáže a predtým, ako ho po sezóne znovu zazimujete.

Pred sezónou vám v servise všetko premažú, nastavia a skontrolujú, výsledkom čoho je bicykel pripravený na zdolávanie mnohých kilometrov.

Po sezóne vám bicykel “hĺbkovo” vyčistia, premažú, vymenia opotrebované komponenty – platničky, lanká alebo reťaz, prípadne vymenia plášte a gripy.

Do akého servisu zavítať?

Ak sa nachádzate v okolí Starej Ľubovne, neváhajte navštíviť Servis Bikehouse na Garbiarskej 8.


Opravia vám všetko vrátane elektrobicyklov až po BMX. Ponúkajú odborný servis s využitím profi náradia, špičkovým poradenstvom a privíta vás príjemná obsluha. Máte možnosť vybrať si z rôznych servisných balíkov. Cenník opráv nájdete priamo na webstránke Bikehouse.

Servis bicykla si môžete objednať aj online. Ak vás zaskočí nečakaný defekt alebo nefunkčné brzdy, služba walk-in servis vás podrží. Jednoducho príďte do pobočky a Bikehouse tím spraví všetko preto, aby vám bicykel na počkanie opravili. Navyše, na všetky servisné úkony sa v Bikehouse vzťahuje 3-mesačná záruka.



 


Ďalšie správy