Podcast: Prievidžania hovoria, ako vyzerá karanténa v Mexiku.

Ako vyzerá karanténa v Mexiku, nám napísal prievidzský výtvarník Roman Turcel: "nemôžeme ísť ani k oceánu, hoci sme od neho pár desiatok metrov. Po meste sa môžeme pohybovať iba po jednom - do obchodu, do práčovne... Po 20-tej hodine sa vôbec nemôže vychádzať. Ani pivo sa už nedá kúpiť - prohibícia na alkohol. Ešteže sme spolu. Každý sa venujeme nejakej svojej činnosti a spríjemňujeme si čas. Nie je to zďaleka ideálne, ale snažíme sa situáciu spoločne zvládnuť."
Prečo išli do Mexika, na Floridu, a nakoniec sa stretli v Mexiku? Prečo sa nemôžu dostať domov? Čo robia v tejto prísnej zahraničnej karanténe? Aké sú ich vyhliadky na blízku budúcnosť?
O mexickej karanténe hovoril Roman Turcel aj Katarína Beňadik Pračková aj v Rádiu_FM v podcaste v Na ceste.
V zahraničnej karanténe sa v týchto dňoch nachádzajú aj rodáci a tvorivé osobnosti z Prievidze. Ešte pred začiatkom koronakrízy sa nachádzali na rozličných miestach, na Floride a v Mexico City, no v súčasnosti sú všetci spolu v mexickom štáte Oaxaca. Ako prežívajú toto náročné obdobie, sme zisťovali v rubrike Na ceste_FM.
Vypočujte si podcast
Zdroj podcastu: Radio_FM
Ďalšie správy

Foto: Históriu závodu Carpathia od stredy 2.4.2025 približuje i výstava Tá naša Carpathia v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi
Históriu závodu od stredy 2.4.2025 približuje i výstava Tá naša Carpathia, ktorú pripravilo Hornonitrianske múzeum v Prievidzi. „Carpathia vychádzala z pôvodnej pálenice, ktorú založil Jozef Heumann a nadviazali na ňu ďalšie podniky. Najskôr to bola továreň na éterické oleje a z nej sa rozvinula druhá pálenica a Carpathia. Tieto podniky pracovali súbežne, pod vedením rovnakých majiteľov, mali vlastnú administratívu,“ priblížila spoluautorka výstavy Jaroslava Kupčoková.

Nový bezpečný priechod pre chodcov na Ceste Vl. Clementisa
Na Ceste Vl. Clementisa v blízkosti Rakytovej ulice bude vybudovaný nový priechod pre chodcov, ktorý zvýši bezpečnosť chodcov aj motoristov v tejto frekventovanej lokalite. Celkové náklady na realizáciu predstavujú sumu 17 812,18 eur s DPH.

Foto: Carpathia v Prievidzi oslavuje 150 rokov svojej existencie. Naďalej si ctí tradície, ale myslí aj na budúcnosť
Potravinársky závod Carpathia v Prievidzi, ktorý je známy výrobou dehydrovaných kulinárskych produktov, oslavuje v tomto roku 150. výročie svojho vzniku. Ide o jeden z mála podnikov na Slovensku, ktorý sa môže pochváliť tak dlhou a nepretržitou prevádzkou. Priamo v závode vznikajú nové receptúry a desaťtisíce ton výrobkov z neho mieri nielen do slovenských domácností, ale aj domácností po celom svete.