Parkovací systém v Bojniciach zrejme upravia, mesto zbiera pripomienky

18.9.2024
Parkovací systém v Bojniciach zrejme upravia, mesto zbiera pripomienky
Bojnice

Parkovací systém v Bojniciach pravdepodobne prejde úpravami. Pripomienky  mesto zbieralo i na verejných stretnutiach s obyvateľmi, ktoré boli v  utorok (17. 9.). Od zavedenia systému zaznamenalo upokojenie dopravy v  uliciach i viac vodičov, ktorí parkujú na mestskom záchytnom parkovisku.  

Regulované parkovanie pre návštevníkov a obyvateľov spustila samospráva  kúpeľného mesta oficiálne na začiatku júla, už vtedy avizovala, že ho po  určitom čase vyhodnotí.

Mária Luptovská poukázala na to, že v meste je malý počet miest pre ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP). "Keď  ide môj muž k doktorovi, nemá mnohokrát kde zaparkovať, je tam jedno  miesto a už tam niekto stojí. Musí sa vrátiť domov, zavolať si známeho,  ktorý ho tam odvezie," spomenula Luptovská. Navrhla, aby bolo viac miest vyhradených pre ZŤP.

Systém podľa svojich slov hodnotí pozitívne Miroslav Zlocha, podľa  ktorého obyvateľom po odstránení nedostatkov prinesie lepší a  bezpečnejší život. "Zmizli autá z ciest, ľudia si ich poschovávali do dvorov. Turistov sme poslali na zberné parkovisko," priblížil Zlocha.

Obyvatelia tiež riešili jednosmerné ulice, ktoré priniesla zmena  organizácie dopravy, či navýšenie počtu parkovacích miest. Konateľ  mestskej firmy Služby mesta Bojnice (SMB) Radovan Mik podotkol, že pri  zmenách musí prísť čo k najväčšej zhode. "Diskusiami s občanmi  štartujeme inovovania systému. Pripomienky následne vyhodnotíme,  diskutovať budú o nich odborníci v rámci komisií, popri tom sa budú  riešiť projektové veci i s dopravným inšpektorátom. Celé by to mal  ukončiť návrh zmeny VZN, ktorý môže verejnosť opätovne pripomienkovať," priblížil Mik s tým, že výsledkom bude schválenie nového VZN a zavádzanie zmien.

Mik zhodnotil, že zavedením parkovacieho systému sa upokojila doprava,  zvýšila sa bezpečnosť a dlhodobí návštevníci sa presunuli na záchytné  parkovisko. "Najmä ide o exponované časti ako Čampurka, Pribinova,  Hornoulická ulica a Ulica S. Chalupku, tieto ulice sú prejazdné a sú tam  miesta pre obyvateľov. To isté je na sídlisku Lúčky. Návštevníkov na  záchytnom parkovisku je viac, tým bude i viac zdrojov," konkretizoval.

Konateľ SMB avizoval, že samospráva sa bude zaoberať zvýšením  návštevníckeho paušálu, navýšením počtu miest pre ŤZP, ktoré chce pridať  nad rámec zákona, SMB chcú navrhnúť i bezplatné či zľavnené parkovanie  pre ŤZP. "Témou môže byť i úprava cien či rozšírenie systému," dodal Mik.

Ďalšie správy