NOVÉ SÍDLISKO v Prievidzi – nový projekt OZ ARS PREGUE

11.7.2024
NOVÉ SÍDLISKO v Prievidzi – nový projekt OZ ARS PREGUE
prievidza

Všimli ste si pri prechádzkach sídliskom Píly farebné obrazy na stenách bytových domov? Sú to originálne umelecké diela, ktoré majú veľkú historickú hodnotu. Tvoria jedinečnú “galériu” v uliciach nášho mesta, ktoré môžu obyvatelia aj návštevníci nájsť najnovšie na webovej stránke www.novesidlisko.sk

Nové sídlisko - pod týmto názvom sa skrýva projekt, ktorého cieľom je upriamiť pozornosť obyvateľov i návštevníkov Prievidze na kultúrne dedičstvo sídliska Píly - nášho “Starého sídliska”.

„Ako OZ Ars Preuge realizujeme projekt od roku 2022, v spolupráci s OZ Priatelia Zeme-CEPA. Finančne projekt podporili Mesto Prievidza a Trenčiansky samosprávny kraj. Nadväzujeme na periodicky sa opakujúce snahy o zviditeľnenie a záchranu sídliska,“ vyjadril sa Tomáš Pekár predseda OZ Ars Preuge.

Staré sídlisko - galéria v uliciach mesta

Obytný súbor sídliska Píly,  budovaný od roku 1951, sgrafitami dotvorený v rokoch 1955 – 1958, je významnou pamiatkou svojej doby. Sgrafitová výzdoba domov je hodnotnou ukážkou uplatnenia výtvarného diela v architektúre v 50. rokoch 20. storočia v štýle “sorela”, kde jednou z požiadaviek bolo spojenie socialistického obsahu s národnou formou. Na verejných stavbách vybudovaných po 2. svetovej vojne na Slovensku nájdeme sgrafitá napr. v Martine, Banskej Bystrici, Handlovej, v Novej Dubnici, Žiari nad Hronom, ale pokiaľ ide o rozsah, pestrosť a pôvab motívov a techník, sídlisko Píly v Prievidzi je na Slovensku jedinečné. Na výzdobe sa podieľali významní slovenskí výtvarníci Pavol Bley, Jozef Fedora, Mikuláš Klimčák, Milan Laluha, Pavol Maňka, Miroslav Marček, Milan Paštéka, Jarmila Pavlíčková, Ľudovít Štrompach, Imrich Vysočan a sochári Vladimír Kompánek, Anton Čutek, Anton Drexler, Alexander Trizuljak a ďalší. Sgrafitami bolo výtvarne dotvorených 54 obytných domov a tri objekty občianskej vybavenosti, a to ZŠ na Ul. Sama Chalupku, MŠ na Ul. P. Benického a jasle pri výškovej slobodárni. Reliéfy boli vytvorené na fasáde Domu kultúry Prievidza a budove ZŠ (dnes Obchodná akadémia Prievidza).

OZ Ars Preuge už zhromaždilo významné množstvo materiálov a fotograficky zdokumentovalo aktuálny stav všetkých sgrafít na sídlisku Píly, ktoré môžu obyvatelia aj návštevníci nájsť na novej webovej stránke www.novesidlisko.sk

 A čomu sa samotné občianske združenie ešte venuje? „OZ Ars Preuge má za sebou vyše 150 žánrovo rôznorodých podujatí, vernisáži, koncertov a krásnych spoluprác s umelcami z Prievidze ale aj celého Slovenska. Po viacročnej prestávke sa vraciame späť ako partia nadšencov, ktorých kedysi spojili práve aktivity Ars Preuge. V súčasnosti by sme sa chceli zameriavať na vizuálnu identitu Prievidze, väčšie či menšie prvky verejného priestoru, ktoré robia Prievidzu Prievidzou. Sgrafitá, baníctvo, história a budúcnosť Prievidze. Prostredníctvom vizuálnych umeleckých aktivít vo verejnom priestore chceme kultivovať a nadviazať na existujúce symboly mesta ale aj tie, ktoré sa postupne vytrácajú z fyzického priestoru a nášho vedomia,“ dodáva o združení Tomáš Pekár.

Ďalšie správy