Nová výstava v múzeu v Prievidzi predstavuje sídlisko Píly

1.10.2024
Nová výstava v múzeu v Prievidzi predstavuje sídlisko Píly

Prievidzské sídlisko Píly v procese plánovania približuje aktuálna  výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Expozíciu Nové sídlisko z  dielne múzea a bojnického štátneho archívu si tam návštevníci môžu  pozrieť do 14. februára budúceho roka. Múzeum o tom informovalo na  svojom webe.

"Výstava verejnosti prvýkrát na jednom mieste predstaví výber  najzaujímavejších plánov z prípravnej projektovej dokumentácie výstavby  sídliska Píly, ktoré je dodnes jedným z najlepších príkladov  socialistického budovania miest na Slovensku," uviedol kurátor výstavy Ján Vingárik.

Chronologické usporiadanie dokumentov a názorné priblíženie ich obsahu s  pomocou doposiaľ málo známych dobových fotografií podľa neho  návštevníkov vtiahne do premenlivého procesu plánovania a výstavby  sídliska s mimoriadne hodnotným výsledkom.

Píly sú najstarším sídliskom v Prievidzi, budovali ho v rokoch 1950 až  1962. Charakteristickým znakom výtvarnej výzdoby na domoch sú sgrafitá.  Sgrafitová výzdoba domov je ukážkou uplatnenia výtvarného diela v  architektúre v 50. rokoch 20. storočia v štýle sorela, kde bolo jednou z  požiadaviek spojenie socialistického obsahu s národnou formou.

Ďalšie správy