Na rozvoj bojnickej nemocnice pôjde vyše 920.000 eur z eurofondov

16.9.2024
Na rozvoj bojnickej nemocnice pôjde vyše 920.000 eur z eurofondov
Bojnice

Bojnická nemocnica získala vyše 920.000 eur z prostriedkov Európskej  únie na svoj rozvoj. Prvý z podporených projektov sa týka modernizácie  oddelenia patológie, druhý je zameraný na integráciu ľudí z tretích  krajín vrátane migrantov. Oznámil to riaditeľ Nemocnice s poliklinikou  Prievidza so sídlom v Bojniciach Peter Glatz.

Na modernizáciu patológie pôjde 586.000 eur. Hlavným cieľom projektu je  zabezpečiť moderné a inovatívne digitalizované patologické pracovisko  bojnickej nemocnice. "Budeme sa tak podieľať na vybudovaní siete  takýchto pracovísk integrovaných do národného VNA archívu patologických  vyšetrení. V ňom bude k dispozícii softvérové vybavenie využívajúce  umelú inteligenciu na efektívnejšie vyhodnocovanie patologických  vyšetrení," priblížil riaditeľ.

Výsledky vyšetrení si bude možné vymieňať medzi jednotlivými  pracoviskami. Tento projekt podľa Glatza priamo ovplyvní celkovú kvalitu  zdravotnej starostlivosti v nemocnici.

Na integračný projekt pre ľudí z tretích krajín dostala nemocnica  333.000 eur. Pôjde najmä o poskytovanie zdravotnej starostlivosti a  sociálnej podpory migrantom a ich rodinám, čím sa napomôže ich  začleneniu do slovenskej spoločnosti. Bojnická nemocnica je jedinou v  rámci Trenčianskeho kraja aj celého Slovenska, ktorá získala finančné  prostriedky na túto výzvu.

"Tieto projekty sú dôkazom našej schopnosti efektívne využívať  európske fondy na podporu rozvoja našej nemocnice a poskytovanie  kvalitnej zdravotnej starostlivosti," skonštatoval riaditeľ  bojnickej nemocnice. Ubezpečil, že nemocnica bude naďalej aktívne hľadať  možnosti financovania z európskych programov a fondov, aby mohla  zlepšovať úroveň poskytovaných služieb a prispievať k rozvoju regiónu  hornej Nitry.

Projekty sú financované zo schém Program Slovensko a Plán obnovy a odolnosti SR.

Ďalšie správy