Mesto Prievidza plánuje zrekonštruovať ZŠ na Ulici S. Chalupku

3.9.2024
Mesto Prievidza plánuje zrekonštruovať ZŠ na Ulici S. Chalupku

Prievidzská samospráva plánuje zabezpečiť rekonštrukciu Základnej školy  (ZŠ) na Ulici S. Chalupku. Na investíciu v hodnote 2,1 milióna eur  získala fondy Európskej únie, kapitálový transfer zahrnula do druhej  zmeny rozpočtu mesta, ktorý na svojom rokovaní koncom augusta schválili  mestskí poslanci.

Úprava rozpočtu počíta i so znížením príjmu z podielovej dane o 886.000  eur, a to na základe zverejnenej prognózy Rady pre rozpočtovú  zodpovednosť. Radnica rovnako zreálnila príjmy z dane z nehnuteľnosti i  poplatku za komunálny odpad, ktoré znížila o 54.000 eur, respektíve  100.000 eur.

Vyššie príjmy bude mať mesto v rámci projektov kontaktného centra a  technickej pomoci pri udržateľnom mestskom rozvoji, vyšší príspevok  dostane i z Environmentálneho fondu na základe percenta vytriedenia  odpadov.

Do druhej úpravy rozpočtu radnica zahrnula i prostriedky od Úradu vlády  SR na rekonštrukciu mostného objektu na Košovskej ceste a zvýšenia  bezpečnosti chodcov na Mariánskej ulici. Vyššie príjmy predikuje i z  predaja pozemkov, naopak nižšie za predaj budov. Obchodné verejné súťaže  vyhlásila na nebytový priestor na Malookružnej ulici, pozemky v  priemyselnom parku I. a II., pozemky v extraviláne mesta, objekt na  Košovskej ceste a objekt bývalej materskej školy na Ulici Š. Závodníka.

Druhá rozpočtová zmena je podľa mestského poslanca Branislava Gigaca  založená na veľkolepom rozpredaji majetku obyvateľov, prostredníctvom  ktorého tak mesto zabezpečuje rozvoj. Samospráva by podľa neho mala  začať šetriť sama na sebe.

Viceprimátor Michal Dobiaš reagoval, že v rámci druhej úpravy rozpočtu  síce dochádza k navýšeniu príjmov a výdavkov, ale ide o účelovo viazané  prostriedky, ktoré mesto dostáva na financovanie školstva, sociálnych  vecí či dotácie z fondov Európskej únie. "Zároveň dochádza k zníženiu  výdavkov, ako i príjmov o milión eur. Reagovali sme tak na veľmi zlú  finančnú situáciu, ktorá je ovplyvnená i predpokladaným poklesom  podielovej dane a iných príjmov," doplnil. Dobiaš zaradenie predaja neupotrebiteľného majetku označil za legitímny nástroj.

Návrh druhej zmeny rozpočtu mesta na tento rok počíta s navýšením  celkových príjmov a celkových výdavkov zhodne o sumu 1.039.215 eur.  Rozpočet je po jeho schválení vyrovnaný na strane príjmov a výdavkov vo  výške 59.492.053 eura.

Ďalšie správy