Materská škola v Prievidzi bude od októbra využívať Eľkoninovu metódu

7.10.2024
Materská škola v Prievidzi bude od októbra využívať Eľkoninovu metódu

Materská škola (MŠ) Mikuláša Mišíka v Prievidzi bude vo svojom  vyučovacom procese od októbra využívať Eľkoninovu metódu. Metodiku overí  škola v spolupráci so Súkromným centrom poradenstva a prevencie  Logopedys v Zemianskych Kostoľanoch u detí so slovenským a rómskym  materinským jazykom.

"Eľkoninova metóda - tréning fonematického uvedomenia rozvíja  osobnosť dieťaťa, jazykový potenciál detí, prípravu detí na školu,  pozornosť, sústredenosť, sebakontrolu, kritické myslenie, kooperatívnosť  a motiváciu pre učenie," priblížila prievidzská radnica.

V hrách deťom podľa nej pomáhajú rozprávkové bytosti a bábky formovať  nové, abstraktné jazykové pojmy. Garantom overovania je vedúca Ústavu  klinickej psychológie, členka Vedeckej rady Paneurópskej vysokej školy  (PEVŠ) v Bratislave a Vedeckej rady Fakulty psychológie PEVŠ Marína  Mikulajová, ktorá sa odborne zameriava na poruchy psychického vývinu,  vývin gramotnosti v norme a patológii, ako i vývin reči.

Prievidzská radnica priblížila, že program je veľmi hravý, deti tvoria  malé skupinky, čo ich motivuje k výkonu. Navzájom sa neporovnávajú,  hodnotí sa pokrok každého jedného z nich. Naučia sa rozlišovať hlásky v  slovách, deliť slová na slabiky, poznajú, čím sa líšia mäkké a tvrdé  spoluhlásky a tiež odlišujú samohlásky a spoluhlásky.

"Deti nadobudnú nové znalosti o jazyku a rozvinú svoj jazykový cit.  Stanú sa z nich malí školáci, ktorí spoznávajú pravidlá rozhovoru a  komunikácie v triede počas učenia. Naučia sa tvorivo a samostatne  myslieť a tiež pracovať v dvojiciach aj v skupinke," doplnila Mikulajová.

Ďalšie správy