Materská škola na Ceste Vl. Clementisa v Prievidzi je už 14 rokov tzv. Zelenou školou.

23.10.2024
Materská škola na Ceste Vl. Clementisa v Prievidzi je už 14 rokov tzv. Zelenou školou.

Materská škola (MŠ) na Ceste Vl. Clementisa v Prievidzi je už 14 rokov  tzv. Zelenou školou. V tomto programe je zapojená ako jediná v meste  Prievidza. MŠ získala viacero medzinárodných certifikátov za jednotlivé  certifikačné obdobia, posledným je medzinárodný certifikát za oblasť  zeleň a ochrana prírody za obdobie rokov 2022 až 2024. Informovala o tom  prievidzská radnica.

"Zelená škola je environmentálnym výchovno-vzdelávacím programom pre  materské, základné, stredné i špeciálne školy. Jeho cieľom je prispieť k  prevencii a riešeniu problémov životného prostredia a priniesť do škôl  reálne zmeny vo fungovaní aj výučbe," pripomenula radnica.

Riaditeľka škôlky Darina Pračková priblížila, že v MŠ realizujú výchovu  smerujúcu k trvalo udržateľnému rozvoju a k zachovaniu života na Zemi. "Vytvárame  podmienky pre zdravý fyzický vývin detí, rozširovanie poznania a  zodpovednosti detí za svoje vlastné zdravie, uplatňovanie zdravého  životného štýlu. Environmentálne smerovanie MŠ máme priamo zakomponované  do školského vzdelávacieho programu," doplnila.

MŠ v rámci pôsobenia v programe už prešla všetky témy: odpady, energia,  voda, potraviny, zeleň a ochrana prírody, doprava a ovzdušie, zelené  úradovanie a obstarávanie. "Podarilo sa jej vybudovať ekologickú  učebňu, pocitový chodník, vyvýšené záhony, v ktorých si deti z  jednotlivých tried pestujú zeleninu k priamej konzumácii, zabezpečila i  zberné nádoby na dažďovú vodu k polievaniu, zasadila ovocné kry,  kvetinovú lúku, vytvorila bezzásahovú zónu, zakúpila nádoby na  separovaný zber do tried a realizuje mnoho aktivít v prírodnom  prostredí," vymenovala radnica.

Teoretické informácie sa tak podľa nej prenášajú do praxe, priamo do každodenného života detí. "Deti  majú možnosť manipulovať a bádať v prírodnom prostredí, overovať si  získané poznatky priamo v aktivitách vonku, overovať si svoje  predpoklady, kooperovať v rámci kolektívu. Environmentálne témy sa tak  stávajú súčasťou bežného života detí, ich rodín aj MŠ," skonštatovala.

Všetky aktivity vrátane vypracovania auditov, akčného plánu, realizácie  aktivít, hodnotenia, vypracovania ekokódexu riadi kolégium zelenej  školy, ktorého súčasťou sú zamestnanci aj rodičia.

Ďalšie správy