Krájače zeleniny pre gastronómiu - aké zariadenie vybrať?

20.9.2024
Krájače zeleniny pre gastronómiu - aké zariadenie vybrať?

V profesionálnej kuchyni je čas najväčším nepriateľom šéfkuchára. Preto  sa oplatí používať stroje, ktoré mu prácu nielen uľahčia, ale  predovšetkým skvalitnia. Medzi takéto prístroje patria krájače zeleniny.  Výber správneho krájača na zeleninu má vplyv na efektivitu práce a  výsledný efekt podávaných pokrmov. Ako teda nájsť ten správny krájač pre  váš podnik? Je lepšie zvoliť elektrický krájač zeleniny, alebo sa  spoľahnúť na svoje ruky pri mechanickom krájaní?

Krájače zeleniny - základ každej profesionálnej kuchyne

Zariadenia na krájanie zeleniny sú  jednoduché stroje, ktoré sa používajú na presné, rýchle a efektívne  krájanie zeleniny na rôzne tvary a veľkosti. Kuchári sa tak môžu  sústrediť na to, čo je najdôležitejšie, teda na samotné varenie,  ochucovanie, vyprážanie a pečenie. Krájanie stovky paradajok denne alebo  strúhanie 300 mrkví je časovo náročné a rovnako dobre – alebo ešte  lepšie – to za nás urobí stroj. Napriek tomu, že krájače nie sú prvým  prístrojom, na ktorý si spomenieme pri doplňovaní kuchynského vybavenia,  stojí za to na ne pamätať, pretože sú pri každodennej práci  neoceniteľné. V reštauráciách, hoteloch, cateringu a ďalších prevádzkach  s vysokou prevádzkou je rýchlosť a efektivita nevyhnutná.

Dôležitá je tiež presnosť a opakovateľnosť krájania. Krájače zeleniny umožňujú presné a rovnomerné krájanie na plátky, kocky, hranolky alebo špirálové prúžky. Presnosť sa premieta do estetiky pokrmov a rovnomerného varenia alebo vyprážania.

V profesionálnych gastronomických prevádzkach obvykle nájdete tri typy krájačov.

Elektrické krájače zeleniny

Elektrické krájače zeleniny sú schopné spracovať oveľa väčší objem surovín za kratší čas v  porovnaní s tými ručnými. Skladajú sa z niekoľkých hlavných súčastí:  motora, systému nožov, podávača a mechanizmu na nastavenie hrúbky rezu.  Vďaka tomu stačí jediné tlačidlo na spracovanie zeleniny potrebné pre  maďarský guláš, francúzsku polievku alebo taliansky zeleninový šalát.

Väčšina krájačov ponúka rôzne vymeniteľné nože a režimy krájania, takže ich môžete prispôsobiť rôznym potrebám pri varení. Treba mať na pamäti, že krájače tiež uľahčujú kuchynskému personálu, pretože odpadá nutnosť ručného krájania.

Stojaci ručný krájač zeleniny

Ručný krájač zeleniny pracuje na  princípe mechanického ručného pohonu. Užívateľ otáča kľukou alebo tlačí  zeleninu cez nože, čo umožňuje presné a rýchle krájanie na rôzne tvary a  veľkosti. 

Aby bol stroj na krájanie zeleniny stabilný, musí byť pripevnený k doske pomocou rukoväte alebo prísavky. Zelenina sa vkladá do špeciálneho otvoru, ktorý ju vedie k čepieľkam.  Otáčaním kľučky alebo stlačením páky sa zelenina posúva cez sadu nožov,  ktoré sú pri mnohých modeloch vymeniteľné - to umožňuje strúhať do  rôznych tvarov, ktoré práve potrebujete pre konkrétny pokrm. U mäkkej  zeleniny, ako je napríklad uhorka, nemusíte na páku tlačiť veľkou silou,  pokiaľ ide o petržlen alebo zemiaky, môže to byť trochu ťažšie.

Ručný krájač pracuje mechanicky,  čo znamená, že nepotrebuje žiadny zdroj energie. Možno ho ľahko postaviť  na pracovnú dosku a používať v rôznych častiach kuchyne. Ručné krájače  bývajú lacnejšie ako ich elektrické náprotivky, čo z nich robí  atraktívnu voľbu pre menšie stravovacie zariadenia.

Ručný krájač zeleniny

S ručným krájačom na malú  zeleninu, môžete krájať menšie porcie ovocia alebo zeleniny na plátky  alebo prúžky rýchlejšie ako obvykle. Stačí stlačiť  rukoväť a čepele zeleninu nakrája. Fungujú podobne ako stojanové ručné  krájače, ale zmestia sa do dlane, takže sú mobilné.

Sú to malé a šikovné prístroje –  na mäkké produkty, ako sú varené zemiaky. Jedna ruka postačí na  nastrúhanie na jemné prúžky alebo kocky. Krájače sa však nehodia do  väčších alebo stredne veľkých prevádzok, jedine ako doplnkový nástroj na  rýchle krájanie zeleniny na ozdobu.

Ako vybrať stroj na krájanie zeleniny pre stravovacie zariadenia?

  • Odolnosť konštrukcie -  krájač by mal byť vyrobený z vysoko kvalitných materiálov, ktoré  zaistia, že vydržia každodenné náročné používanie. Najlepšou voľbou je  kovový kryt a nože z nerezovej ocele.

  • Nastaviteľná hrúbka plátkov - je dôležité, aby krájač umožňoval nastavenie hrúbky rezu zeleniny. To umožňuje kuchárovi upraviť spôsob krájania za chodu.

  • Bezpečnosť pri používaní - krájač by mal byť vybavený zodpovedajúcimi bezpečnostnými prvkami, ktoré zabránia náhodnému poraneniu pri používaní.

  • Jednoduché čístenie a údržba -  v profesionálnom stravovacom zariadení je dôležité, aby sa zariadenie  ľahko čistilo a udržiavalo. Vďaka tomu je oveľa jednoduchšie udržiavať  vysokú úroveň hygieny.

Ďalšie správy