Hornonitriansky banský skanzen na bani v Cigli (okres Prievidza) po 21 rokoch uzatvorili.

21.8.2024
Hornonitriansky banský skanzen na bani v Cigli (okres Prievidza) po 21 rokoch uzatvorili.

Hornonitriansky banský skanzen na bani v Cigli po 21 rokoch ukončil  svoju prevádzku. K zatvoreniu pristúpili v auguste pre bezpečnosť  návštevníkov. Turistickú atrakciu, ktorá kopírovala cestu baníka do  podzemia, navštívilo za dve desaťročia jej fungovania približne 60.000  ľudí.

Riaditeľ Združenia na záchranu baníckeho dedičstva Hornej Nitry Michal  Oršula, ktorý do bane Cigeľ v minulosti dlhé roky fáral a neskôr ľudí  sprevádzal v skanzene, v stredu ozrejmil, že bansko-technické podmienky  ovplyvňovala voda, ktorá má vplyv na elektrickú energiu i stav koľají. "Baňa je živá vec. Ako taká produkuje obrovské množstvo vody, na druhej  strane je veľmi dôležitá v súčasnom období, z nej sa totiž vyrába teplo  pre Prievidzu," spomenul Oršula.

Tlačová hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Adriana  Siváková priblížila, že po ukončení ťažby uhlia v bani Cigeľ v roku 2017  bolo v opustenej bani z dôvodu neustále sa zhoršujúcich  geologicko-banských podmienok mimoriadne náročné udržať prevádzkovanie  skanzenu. "Rozhodnutie o ukončení prevádzky skanzenu bolo nevyhnutné pre bezpečnosť," doplnila Siváková.

Prehliadková trasa Hornonitrianskeho banského skanzenu baňa Cigeľ  začínala jazdou banským vláčikom v dĺžke 2,3 kilometra do hnedouhoľnej  bane. Pokračovala pešou prehliadkou podzemných banských priestorov v  hĺbke 80 až 300 metrov pod povrchom v bývalej časti II. ťažobného úseku. "Skanzen bol jedinečný tým, že bol. Išlo o skutočnú baňu a autentické  priestory, kde bol vláčik, banícka šatňa. Tieto veci približovali  návštevníkom skutoční baníci," doplnil Oršula.

Atrakciu návštevníci vyhľadávali, ročne sa do podzemia banským vláčikom  previezlo približne 3000 ľudí a za 21 rokov fungovania ich bolo 60.000. "Je mi ľúto, že skanzen skončil. V baníctve sa pohybujem 42 rokov. Je to koniec obrovskej etapy. Baňa je však nevyspytateľná," podotkol Oršula.

Časť areálu v bani Cigeľ sa už využíva pre zdroj výroby tepla pre  Prievidzu, spoločnosť podľa Sivákovej hľadá ďalšie možnosti využitia  hnedého parku. Zo zákona jej tiež vyplýva povinnosť zlikvidovať po  ukončení banskej činnosti všetky nepotrebné budovy a technológie.

Siváková deklarovala, že HBP majú záujem o zachovanie baníckeho,  technického i kultúrneho dedičstva a plánujú v najstaršej bani Handlová  vybudovať banícky skanzen. "Máme tu unikátne 100-ročné banské diela, ktoré vyhovujú z hľadiska geologických podmienok a spĺňajú i bezpečnostné kritériá," uzavrela Siváková.

Foto: Michal Kališ

Ďalšie správy