Foto a video: Prievidza má nový náučný chodník - Mariánska hradná cesta. Ponúka kus histórie, legendy aj zaujímavosti lokality v okolí Mariánskeho vŕšku.

4.9.2024
Foto a video: Prievidza má nový náučný chodník - Mariánska hradná cesta. Ponúka kus histórie, legendy aj zaujímavosti lokality v okolí Mariánskeho vŕšku.
prievidza

V nedeľu 25. augusta bol v Prievidzi sprístupnený nový náučný chodník pod názvom Mariánska hradná cesta, ktorý má byť prínosom nielen pre obyvateľov mesta, ale aj turistov, pre ktorých sa táto lokalita môže stať novým turistickým cieľom v rámci Prievidze. Cieľom je však aj spríjemnenie pobytu v parku pre miestnych, ktorí sa sem chodia radi prechádzať či pre deti a študentov, ktorí prechádzajú cez túto lokalitu, keďže v okolí sú aj školy.

Chodník je nenáročný, má dĺžku približne 1 kilometer a spája Mariánsky vŕšok, park Skotňa a skalný otvor pod Mariánskym vŕškom, teda historicky najstaršie osídlené miesto. Nájsť na ňom môžete až 8 zastávok, z toho 6 náučných tabúľ a 2 interaktívne prvky – pexeso a dendrofón. Nechýbajú ani osadené nové lavičky a odpadkové koše. Počas prechádzky návštevníci zistia viac o Prievidzskom hrade, legendách spojených s týmto miestom, systéme vodovodných potrubí, o prievidzských vinohradoch alebo sa dozvedia aj to, prečo sa park volá Skotňa.

„Mne bolo v prvom rade ľúto, že v parku Skotňa toho veľa pre ľudí nebolo a keďže Mariánsky vŕšok je najstaršia časť Prievidze, bolo by super, aby sa ľudia dozvedeli viac o tomto mieste a mali kde tráviť svoj voľný čas.“ približuje svoje zámery autor projektu.

Za projektom stojí Radovan Huba, ktorý s ním uspel v rámci participatívneho rozpočtu mesta Prievidza a bol podporený sumou 5 000€. Zvyšnú sumu potrebnú na realizáciu (viac ako 1 000€) prispel v mene svojho projektu Po stopách Prievidze, cez ktorý realizuje viacero aktivít v Prievidzi – spomenieme napríklad rovnomenný YouTube kanál, Prievidzské selfíčko, gastro bedeker chutilo. či portál Visit Prievidza.

„Nechcem byť jedným z tých mladých ľudí, ktorí hovoria, že v Prievidzi nič nie je a chcú len odtiaľto odísť. Chcel by som to zmeniť, aby v Prievidzi skutočne niečo bolo a ukázať aj ostatným mladým ľuďom, že aj Prievidza je mesto, v ktorom sa oplatí žiť a pokračovať.“ uzatvára Huba.

Na tabuliach nájdete aj QR kódy, cez ktoré je možné sledovanie videa o hrade alebo stiahnutie tabúľ do svojho telefónu. Tabule je možné prezrieť si aj virtuálne na webe Visit Prievidza, kde nájdete aj mapu chodníka.

Ďalšie správy