Foto: Revitalizácia vnútrobloku na Baníckej ulici na Starom sídlisku v Prievidzi má byť podľa vízie mladých architektov

15.3.2021
Foto: Revitalizácia vnútrobloku na Baníckej ulici na Starom sídlisku v Prievidzi má byť podľa vízie mladých architektov
prievidza

VNÚTROBLOK NA BANÍCKEJ PODĽA MLADÝCH ARCHITEKTOV🆕📐🌳

Samospráva Prievidze súťaží spracovateľa projektovej dokumentácie, ktorá bude súčasťou žiadosti o získanie nenávratného finančného príspevku na revitalizáciu sídliskových vnútroblokov na sídlisku Píly a sídlisku Kopanice.

Mesto Prievidza vyhlásilo výzvu na spracovanie projektovej dokumentácie na revitalizáciu vnútrobloku na Baníckej ulici. (Projektová dokumentácia má obsahovať aj vizualizácie) Pri jej spracovaní je potrebné vychádzať z projektu „Krajinářsko – architektonické řešení části sídliště Píly v Prievidzi – Revitalizace vnitrobloku na Banické uliciˮ vypracovaným študentami Mendelovej univerzity, konkrétne Zahradnickou fakultou v Lednici v roku 2019.

Projekt pre stavebné povolenie s podrobnosťou realizačného projektu bude riešiť:

🌳 dendrologický prieskum, ktorého úlohou je zhodnotenie stavu existujúcich drevín, druhovú skladbu, priestorové umiestnenie a definovanie spoločenskej hodnoty drevín. V závere prieskum odporučí dreviny na zachovanie, ošetrenie alebo nevyhnutné na odstránenie vrátane návrhu náhradnej výsadby v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny. U zostávajúcich drevín projekt navrhne opatrenia na nevyhnutné ozdravenie a ošetrenie za účasti certifikovaného alebo akreditovaného arboristu, ako aj ochranu počas stavebných prác.

🌷nové sadové úpravy - návrh ozelenenia územia musí zohľadňovať a vychádzať z celkového architektonického riešenia priestoru a podmienok prostredia. Do návrhu nových sadových úprav je nutné začleniť ako kostru zelene všetky pôvodné dreviny, ktoré boli v dendrologickom prieskume vyhodnotené ako hodnotné a perspektívne. V území je možné použiť okrem stromov aj ďalšie typy zelene ako okrasné dreviny, kry a kvetinové záhony. Nové sadové úpravy budú zároveň riešiť návrh nevyhnutnej opravy, tj. založenie trávnatých plôch výsevom.

💧návrh dažďovej záhrady, ktorá bude slúžiť na zber dažďovej vody z priľahlých spevnených plôch


🥅zachovanie existujúceho outdoorového ihriska, ktoré slúži pre voľnočasové aktivity občanov, tréningové procesy športovcov a pre žiakov miestnej základnej školy

⚽návrh detského ihriska, ktoré bude slúžiť pre deti všetkých vekových kategórii. Súčasťou detského ihriska budú hracie zostavy, prvky určené pre deti so zdravotným znevýhodnením za účelom vytvorenia inkluzívneho detského ihriska podľa platných noriem a predpisov. Hracie prvky s väčšou kritickou výškou budú mať dopadovú plochu riešenú z gumených rohoží.

💡návrh nového osvetlenia

🚮výmena a doplnenie parkového mobiliáru ako sú lavičky, odpadkové koše

❌odstránenie alebo zredukovanie počtu kovových sušiakov na bielizeň vrátane povrchovej úpravy

❌odstránenie pôvodného asfaltového ihriska vrátane úpravy terénu

❌odstránenie betónových skruží plniacich funkciu kvetináčov s výsadbou

🚕návrh nových spevnených plôch z mlátového povrchu, ktorých priestorové umiestnenie bude prevzaté z projektu „Krajinářsko – architektonické řešení části sídliště Píly v Prievidzi – Revitalizace vnitrobloku na Banické uliciˮ.Súčasťou riešenia bude návrh vstupu na novonavrhnuté spevnené plochy z priľahlých komunikácii. Ďalej vytvorenie 2m pásu trávnatej plochy so stromoradím oddeľujúceho parkovacie plochy od plôch z mlátového povrchu. Za trávnatým pásom požadujeme nechať 3m pás spevnených plôch z mlátového povrchu určených na promenádu a bicyklovanie malých detí. Na promenádu bude nadväzovať vnútorná časť parku, záujmového územia.

❌projekt nemá riešiť problematiku parkovania - existujúce parkovacie plochy sú mimo záujmového územia a budú riešené v rámci projektov špeciálne zameraných na parkovanie v danej lokalite, ale aj v širšom nadväzujúcom okolí

Ďalšie správy