BC Prievidza zostáva v skupine druhá, Jankovič: Chceme ľudí baviť

23.10.2024
BC Prievidza zostáva v skupine druhá, Jankovič: Chceme ľudí baviť

Basketbalisti BC Prievidza síce zaznamenali v Európskom pohári FIBA prvú  prehru v skupinovej fáze, keď doma neuspeli proti favorizovanému  španielskemu Bilbau, ale aj napriek tomu prevládali zo všetkých strán  pozitíva. Tím trénera Sašu Jankoviča zostáva aj naďalej v hre o postup a  všetko má stále vo svojich rukách.

Prievidžania sa vôbec nezľakli favorita a do začiatku štvrtej štvrtiny  živili nádej na ďalší významný úspech v klubovej histórii. Bilbao  zaplneným tribúnam ukázalo, prečo nedávno zdolalo Real Madrid a je na  čele J-skupiny. "Keď je hráč unavený, tak chce robiť aj niečo, čo  nezvykne robiť. Hráčom sa nedá vyčítať, bojovali. Z minúty na minútu sa  skóre zvyšovalo, ale snažili sme sa rotovať hráčov, aby sme sa nejako  udržali, no Bilbao má veľmi skúsený káder a patria k favoritom na triumf  v tejto súťaži," hodnotil  stretnutie domáci tréner Saša Jankovič.

Konečný výsledok 61:84 vyznieva z pohľadu priebehu stretnutia možno až  príliš kruto, ale hostia len preukázali svoju kvalitu a najmä formu v  doterajšom priebehu skupinovej fázy. "Bolo naozaj vidieť rozdiel, keď  im prišli ďalší hráči z lavičky, tak im vôbec neklesla energia. Na  každej pozícii mali dvoch-troch hráčov, ktorých mohli točiť. Druhý  polčas nám nevyšiel podľa predstáv, prehra preto veľmi mrzí. Ďakujeme  všetkým fanúšikom, my sme si tento zápas veľmi užili a každý, kto  vstúpil na palubovku, dal do toho všetko,“ vravel rozohrávač Prievidze Dalibor Hlivák.

Pre samotný klub mal tento duel nálepku storočia, čo sa ukázalo aj na  obrovskom záujme fanúšikov, preto prievidzský tréner dal každému hráčovi  na zápasovej súpiske možnosť vychutnať si na niekoľko momentov  atmosféru proti Bilbau. "Bol to môj plán, aby si každý zahral.  Samozrejme, išli sme s cieľom pokúsiť sa o výhru. Myslím si, že každý  hráč odvádza na tréningu dobrú prácu, preto si zaslúži vychutnať takéto  mužstvo," povedal kouč Prievidze.

Do prievidzskej športovej haly si našlo cestu bezmála 2700 divákov, čo  bola najvyššia návšteva na slovenský klub za vyše sedem rokov. "Atmosféra  bola neskutočná. Škoda, že sme sa nedržali na dostrel až do konca.  Klobúk dole pred každým fanúšikom, že nás podporoval a v niektorých  momentoch sme mali až zimomriavky. Veľmi pekne ďakujem divákom, že nás  aj po prehre podržali. Skutočne sa každý jeden hráč snažil, dal zo seba  200 percent. Chceme týchto ľudí baviť čo najviac v tejto sezóne," vyhlásil Jankovič.

Súboj o prvé miesto síce pripravil jeho tímu prvú prehru v J-skupine,  ale s postupovými šancami to pre zástupcu Tipos SBL stále vyzerá  nádejne. V tabuľke je na druhej pozícii a aktuálne má pozitívnu bilanciu  dvoch výhier a jednej prehry. "Keby nám niekto pred sezónou povedal,  že takto budeme hrať, tak by som mu povedal, že je blázon. Máme svoj  sen, ísť aspoň z druhého miesta ďalej. To by bolo niečo nádherné. Opäť  by do Prievidze prišli rovnaké, ak nie lepšie tímy ako Bilbao. Bol by to  zase raz zážitok pre divákov, preto sa posnažíme bojovať o druhú  priečku a uvidíme, čo to prinesie," prezradil prievidzský tréner.

Odmenou pre všetkých účastníkov utorňajšieho večera bola ďakovačka od fanúšikov, čo nesmierne potešilo aj Mareka Jašša: "Síce  sa prehrá, ale keď fanúšikovia vidia, že si dal do toho všetko, srdce a  makal si, tak prievidzský fanúšik to vie oceniť. Patrí im vďaka, že to  neberú na ľahkú váhu. Stále máme o čo bojovať. Ďalšie stretnutie nás  čaká v Gruzínsku, kde chceme určite uspieť. Veríme v to, že sa nám  podarí postúpiť ďalej."

Slovenské tímy v pohárovej Európe aj naďalej robia dobrú reklamu  najvyššej súťaži, či už je to Inter Bratislava a Spišskí Rytieri v  Severoeurópskej lige (ENBL), ale hlavne Levice s Prievidzou v Európskom  pohári FIBA. "Je to super vec a skvelá reklama pre slovenský  basketbal. Koeficient sa zvyšuje, v budúcnosti môže byť viacero klubov v  Európe. Liga je kvalitou hore a naša reprezentácia v Európe priláka  nových sponzorov, lepších hráčov," vyjadril sa Jankovič k doterajším výsledkom tímov Tipos SBL.

Aktuálna tabuľka J-skupiny:

1. Bilbao      3 3 0 267:173 6

2. Prievidza   3 2 1 227:223 5

3. Kutaisi     2 0 2 126:165 2

4. Balkan      2 0 2 125:184 2

Jašš po prehre s Bilbaom: Nemáme sa za čo hanbiť

Hlasy po zápase:

Saša Jankovič, tréner Prievidze: "Verím, že diváci to ocenili. Moje  očakávania moji hráči naplnili. Pred 48 hodinami sme mali ťažký zápas.  Samozrejme, s takýmto mužstvom hrať na vysokom leveli je ťažké, ale nedá  sa nikomu nič vyčítať. Každý hráč, ktorý nastúpil na ihrisko, tak  bojoval. Vyhrali sme prvú štvrtinu, boli sme v hre minútu-dve do konca  polčasu. Kvalita skôr, či neskôr sa musela ukázať. Bilbao má 12  rovnocenných hráčov, je to silné družstvo a gratulujem im k zaslúženej  výhre."

Dalibor Hlivák, hráč Prievidze: "Určite sme si inak predstavovali  druhý polčas. My sme chceli na nich vybehnúť a dotiahnuť sa. To sa nám,  bohužiaľ, nepodarilo. Bilbao hralo fyzickú obranu, možno na jednu-dve  výnimky, keď sme dali ľahké koše, tak všetko ostatné boli ťažké a  nevypracované strely v posledných sekundách. Ťažko sa nám presadzovalo,  hrali naozaj tvrdú obranu a natiahli to na 20 bodov. Potom si to už  udržiavali."

Marek Jašš, hráč Prievidze: "Krásny pocit, keď sa naplní celá hala.  Energia a atmosféra bola úžasná, poháňalo nás to dopredu, aby sme zo  seba dali viac ako sto percent. Každý jeden hráč si to užil. Trošku sme  smutní z toho, že sa nám nepodarilo vyhrať, lebo do každého stretnutia  ideme s tým, že chceme uspieť. Stál oproti nám kvalitný súper z  kvalitnej súťaže, ale myslím si, že sa nemáme za čo hanbiť. Dali sme do  toho všetko a ideme ďalej hlavou hore do ďalších bojov."

Európsky pohár – J-skupina:

BC Prievidza – Bilbao Basket 61:84 (33:42)

Prievidza: Jordan 17, Smith 13, Krestinin 7, Dean 4, Jackson 2 (Hlivák a Raitanen po 5, Jašš 3, Bolek, Kincel, Lukáč a Mrviš 0)


Najviac bodov Bilbaa: Dominguez 17, Pantzar 14, De Riddler 11


TH: 6/3 – 16/14, fauly: 19 - 16, trojky: 10 - 10, rozhodovali: Maestre  (Fr.), Last (Hol.), Krajnč (Slov.), štvrtiny: 24:22, 9:20, 15:16, 13:26,  2694 divákov /vypredané/.

Ďalšie správy