BC Prievidza začne doma s Kutaisi, Jankovič: Máme svoje zbrane

8.10.2024
BC Prievidza začne doma s Kutaisi, Jankovič: Máme svoje zbrane

Po siedmich rokoch sú basketbalisti BC Prievidza späť v skupinovej fáze  Európskeho pohára FIBA (EP FIBA). Na úvod svojho účinkovania v J-skupine  privítajú doma gruzínske BC Kutaisi 2010 (streda 9. októbra o 19.00 h).  Bronzový tím z predchádzajúceho ročníka Tipos SBL sa pokúsi v kvalitnej  konkurencii zabojovať o postup do ďalšej fázy.

Prievidza sa dostala do skupinovej fázy ako tzv. lucky loser, keď síce v  kvalifikačnom dvojzápase s maďarskou Albou Fehérvár neuspela (102:85,  104:84), ale na základe skóre si vybojovala miesto v J-skupine. Po  mnohých rokoch tak bude mať EP FIBA dvojnásobné slovenské zastúpenie. „Od  začiatku sezóny je atmosféra v tíme vynikajúca. Po postupe do  skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA je morálka v družstve na  najvyššej úrovni. Chalani poctivo makajú. Tento pohár pre nás znamená  veľa. Celý realizačný tím, hráči, fanúšikovia a tiež klub sa už nevie  dočkať stredy, keď sa začne súťaž. Ťažko povedať, či je to výhoda, že  sme hrali kvalifikáciu, ale podľa mňa ide o obrovskú skúsenosť. Samotní  hráči už budú vedieť, čo očakávať od týchto zápasov. Môžeme byť trochu  uvoľnenejší, pretože vieme, na akej vysokej úrovni musíme hrať, aby sme v  tomto pohári dosiahli víťazstvo,“ povedal pred úvodným zápasom tréner Prievidze Saša Jankovič.

Posledná účasť klubu z hornej Nitry priniesla postup do druhej fázy  súťaže, o niečo podobné sa pokúsia aj teraz. Pred stredajším domácim  vystúpením sa naladili ligovými výhrami nad Handlovou (94:66) a Svitom  (104:85). „Zápasy, ktoré sme odohrali, tak nám určite pomohli. V  posledných dvoch sme uspeli, preto verím, že v Európskom pohári FIBA  budeme už viac zohranejší oproti ostatným tímom,“ uviedol prievidzský kouč.

K dispozícii má síce skúsené družstvo oproti predchádzajúcim rokom, ale  pre mnohých hráčov je to premiérová konfrontácia v súťažiach pod  hlavičkou Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Ukazuje sa to aj  pri kvalite súperov nielen v skupinovej fáze, ale už aj v kvalifikácii.  „Sú to cenné skúsenosti, ktoré nám tieto zápasy dávajú. Myslím si,  že najväčší rozdiel je v kvalite kádrov a v tom, že dokážu trestať  akúkoľvek chybu. Bude potrebné hrať 40 minút koncentrovane. Verím, že  práve toto nám dokáže neskôr pomôcť v domácej súťaži. Myslím si, že  cestou k úspechu bude koncentrovaný výkon a bojovnosť, možno nezlomnosť  počas ťažkých momentov. Tie určite v pohárovej Európe prídu,“ zamyslel sa krídelník BC Lukáš Bolek.

Na úvod sa im postaví do cesty majster Gruzínska, Kutaisi. Prednedávnom  si s ním v rámci kvalifikácie Ligy majstrov zmerali sily Patrioti  Levice, v súboji šampiónov uspel zástupca najvyššej slovenskej súťaže. „Kutaisi  je veľmi skúsené družstvo. Má štyroch reprezentantov Gruzínska a hrá  taký netypický basketbal – veľa pod košom a zónovej obrany. Každý jeden  hráč je nebezpečný za tri body. Verím, že na nich budeme čo najlepšie  pripravení. My máme svoje zbrane, ktoré na nich chceme vytiahnuť, aby  sme uspeli,“ vyjadril sa Jankovič.

Okrem gruzínskeho tímu sú súpermi Prievidze španielske Bilbao a bulharský Botevgrad. „Skupina  je veľmi kvalitná. Bilbao každý rok bojuje v Španielsku o najvyššie  priečky a patrí medzi favoritom na triumf v celom Európskom pohári FIBA.  Svoju kvalitu má tiež majster Gruzínska a finalista bulharskej ligy.  Nečaká nás nič ľahké, ale minimálne proti dvom tímom sa vieme pobiť o  úspech. Spravíme všetko, aby sme postúpili zo skupiny,“ zamyslel sa tréner Prievidze.

Z prvej fázy EP FIBA ide ďalej priamo len víťaz, ku ktorému sa pridá 6 najlepších klubov z druhých miest. „Prvý  cieľ sme splnili, tým bolo postúpiť do skupiny. Teraz si to ideme  užívať, ale zároveň ideme reprezentovať slovenský basketbal, samotný  klub a mesto Prievidza. Proti každému súperovi sa posnažíme podať čo  najlepší výkon a získať čo najviac výhier. Máme postupový sen, na konci  sa uvidí, či sa nám to podarí,“ vyhlásil Jankovič. Stretnutie BC Prievidza s BC Kutaisi 2010 odvysiela v priamom prenose športová televízia STVR: Šport.

Program BC Prievidza v J-skupine EP FIBA:

streda 9. októbra, 19.00 h: BC Prievidza – BC Kutaisi 2010
streda 16. októbra, 18.00 h: BC Balkan Botevgrad – BC Prievidza
utorok 22. októbra, 19.00 h: BC Prievidza – Bilbao Basket
streda 30. októbra, 17.00 h: BC Kutaisi 2010 – BC Prievidza
streda 6. novembra, 19.00 h: BC Prievidza – BC Balkan Botevgrad
streda 13. novembra, 20.00 h: Bilbao Basket – BC Prievidza

Vstupenky online tu https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/domace-zapasy-bc-prievidza-sezona-202425/

Foto: Vladimír Králik

Ďalšie správy