BC Prievidza našla recept na Kutaisi, Jankovič: Ukázali sme charakter

10.10.2024
BC Prievidza našla recept na Kutaisi, Jankovič: Ukázali sme charakter

Víťazný vstup basketbalistov BC Prievidza do skupinovej fázy Európskeho  pohára FIBA sa nerodil ľahko. Gruzínske Kutaisi mu v stredu so svojou  špecifickou hrou robilo problémy až do posledných minút. Zverenci  trénera Sašu Jankoviča napokon našli víťaznú taktiku a po výsledku 77:69  sa mohli radovať z ďalšej domácej výhry v tejto súťaži.

Prievidza sa v aktuálnom ročníku prezentuje skôr ofenzívne ladeným  basketbalom, avšak Kutaisi dokázalo dokonale prekaziť taktické plány  domáceho tímu. Na hornej Nitre nemalo k dispozícii zahraničné posily, čo  zmenilo herný prejav hosťujúceho tímu. "Ťažko sa na to pripravuje.  Nevedeli sme, v akom rozložení Kutaisi vôbec príde. Pripravovali sme sa  na ich dvoch Američanov, ktorí ani nezasiahli do zápasu, pretože jeden  tu ani nebol a druhý bol zranený. Zrazu sa zmenila koncepcia. Úprimne,  nečakali sme, že budú hrať so štyrmi vysokými hráčmi, to som dlho  nevidel. Sú obrovskí, idú na doskok, dlho hrajú spolu a poznajú sa. Opäť  to však bolo o nás, že sme hrali pomaly, je potrebné hrať rýchlejšie a  inteligentnejšie. Zároveň nám nič nepadalo, vo väčšine prípadov sa tak  prehrávajú zápasy. Ukázali sme však charakter a zaslúžili sme si  víťazstvo,“ uviedol tréner Prievidze Saša Jankovič.

Slovenský zástupca síce nezačal zle, ale na tvrdosť a špecifickú hru sa  nevedel dlho adaptovať. Gruzínsky tím tak postupne prebral iniciatívu,  no nikdy sa nedokázal dostať do výraznejšieho trháku, čo sa neskôr  ukázalo ako kľúčové. "Bolo to náročné. Myslím si však, že naši  chalani bojovali. Aj keď prišli náročné chvíle, keď to nešlo podľa  našich predstáv a nepadalo nám, tak sme zostali súdržní. Bolo to o tom,  aby sme zastavili ich bodové série a naštartovali naše. Očakávali sme,  že to nebude príliš pekný basketbal. Pozeral sme na videu a videli sme,  že hrajú proste jednoduchý basketbal. Natlačiť sa pod kôš a urobiť tam  ´bordel´. Vedeli sme, čo nás čaká, že to nebude pekná akcia za akciou,  ale na konci zápasu sme my boli víťazným družstvom,“ vyhlásil domáci pivot Hunter Dean.

Dôležité bolo, že Prievidza odchádzala na polčasovú prestávku len s  trojbodovým mankom – 37:40. Druhý polčas už prebrala iniciatívu nad  dianím na palubovke. Správnymi taktickými ťahmi sa jej otvorili  ofenzívne možnosti a keď sa dostala do priaznivého stavu, tak ho už  nepustila z rúk. Domácim hráčom pomohla tiež podpora viac ako 1300  divákov. "Nerodilo sa to ľahko. V prvom polčase sme sa nevedeli  rozbehnúť, ale našťastie v druhom polčase sme zlepšili obranu a  vybojovali sme si víťazstvo. V šatni sme si povedali, že takto nemôžeme  vyzerať na domácom ihrisku. Posúvali sme si viac loptu, hrali sme  rýchlejšie a to bol rozdiel. Atmosféra bola vynikajúca. Sme veľmi vďační  za našich fanúšikov, vytvorili atmosféru tak, ako sa na domáci tím  patrí. My sme radi za toto víťazstvo. Kutaisi má dobrý tím. V prvom  zápase sa nám podarilo splniť to, čo sme mali urobiť a vyhrať,“ uviedol rozohrávač Prievidze Dalibor Hlivák.

Kutaisi sa v závere snažilo o zdramatizovanie úvodného duelu v  J-skupine, ale Prievidžania si v správnych momentoch našli cestu k  úspešným pokusom. Herné zmeny v druhom polčase sa ukázali ako významné,  čo potvrdzujú slová trénera: "Povedali sme si nejaké veci v šatni. V  prvom polčase sme vyzerali tak, ako keď sme hrali prvý zápas sezóny s  Interom Bratislava. Každý vtedy riešil, či dá nejaký bod. To nie je moja  koncepcia. Ja som im povedal, že nájdem päť správnych hráčov, ktorí  budú chcieť hrať s energiou, obranou, tímovo a rýchlejšie. To sa  podarilo. Žiaľ, niektorým sa nedarila streľba. Keby to všetko popadalo,  tak by bol výsledok oveľa krajší. Hlavné bolo začať víťazstvom, bude to  ťažká skupina, pretože každý tím hrá odlišným štýlom basketbalu, na čo  nie sme na Slovensku zvyknutí.“

Pre Tipos SBL a slovenský mužský basketbal boli predchádzajúce dva dni  mimoriadne úspešné. Spišskí Rytieri najskôr zaznamenali premiérový  úspech v Severoeurópskej lige (ENBL), Patriotom Levice sa podarilo  víťazne vstúpiť do Európskeho pohára FIBA a rovnaký počin sa v stredu  večer podaril v tejto súťaži aj Prievidzi. "Máme veľmi nabitý  program, do januára budeme hrať každé tri dni. Cenná skúsenosť je to v  tom, že nemôžeš nič podceniť. Napríklad začať pomaly a potom sa  rozbehnúť, pretože súperi na takejto úrovni to trestajú. Teraz sa nám to  podarilo otočiť a vyhrať, ale ďalšie tímy to už nedovolia. Musíme vždy  od prvej sekundy vybehnúť, ako keby išlo o finále," zdôraznil Jankovič.

Ďalšie správy